středa 9. srpna 2017

KŽP - Pobertové (I.)

Pobertové (I.)

Lily v klidu seděla v nebelvírské společenské místnosti a četla si v učebnici lektvarů. Fascinoval ji ten předmět. Z pár ingrediencí dokázala vykouzlit i smrtelné nápoje. Bylo to úžasné. A ráda by si užívala tohoto fascinujícího předmětu déle. Kdyby ji někdo nevyrušil. Zase. Přihnal se jak vítr a hodil sebou jako pytel brambor do křesla. Ale neozýval se, jen ji propaloval pohledem.
„Vyrušuješ mě jen tak, nebo máš něco na srdci?“ zeptala se ho se zdviženým obočím.
„Ty máš ráda akce?“ zeptal se zvědavě.
„Jaké akce?“ vykulila oči. A horečně přemýšlela, jaké akce může mít na mysli. Akce jakože jedna plus jedna, nebo akce jako místo nějaké události? Ale on nemůže znát významy těchto slov. Teda minimálně ne ten první význam.
„No akce. Víš, co to je akce,ne? Žila jsi u mudlů!“ zvedl trochu hlas.
„Siriusi, o čem to sakra mluvíš?“ zeptala se Lily rozmrzele. A malinko otráveně. Stále ho nechápala a to ji rozčilovalo. Byla chytrou a bystrou dívkou. Tak jak to, že jí něco nedocházelo? U Siriuse se jí to sice občas stávalo, ale teď to vypadalo, že by jí to dojít mělo. Aspoň podle jeho chování.
„No o akci! To je takové to v obchodech. Koupíš si třeba dvě jablka a k tomu dostaneš cibuli zdarma. Nebo tak nějak to funguje, říkal Remus. Nebo si to pletu s pojmem sleva? Ne, nepletu. Určitě ne. Je to akce. Takže už víš, co myslím?“ zeptal se nadšeně Sirius. Trochu se zamračil, když si všiml jejího nechápavého výrazu. Ale už nevěděl, jak jinak se jí má zeptat. Vždyť si dal i tu práci, aby si nechal něco od Remuse vysvětlit a opravdu poslouchal!
„Já vím, co je to akce. A je to trochu jinak. Koupíš si dva hrnce a třetí hrnec dostaneš zdarma. Nebo u příkladu s jablíčky, který je nesmysl, by to bylo tak, že by sis koupil dvě jablka a třetí bys dostal zdarma. Chápeme?“ ozvala se stále velmi zmatená.
„Chápeme, chápeme. To je ale fuk. Takže se vrátíme k tomu, proč jsem přišel,“ odmávl ji rukou. Jakoby na těchto detailech záleželo.
„Takže proč jsi přišel?“ netrpělivě se připomněla Lily.
„Zeptat se tě, jestli miluješ akce,“ trpělivě odvětil. Už byl celý nedočkavý. Chtěl jí to už povědět. Div že neposkakoval. Jen v očích se mu blýskalo.
„Proč se mě ptáš na takovou kravinu?“ povzdechla si.
„Tak jinak. Máš ráda akce jedna plus tři zdarma?“ nadzvedl jedno obočí Sirius. A čekal. Teď už jí to přece musí dojít! Je chytrá. Dojde jí to. Anebo nedojde a nahraje mu ještě lépe. Ano. To je lepší možnost.
„Já tě prostě dneska nechápu ještě víc než obvykle!“ zasténala zoufale Lily. A rozhodila rukama. Čert to vem, že jí málem vypadla z ruky kniha plná těch fascinujících lektvarů. Ona byla zoufalá. Stále ho nechápala a to ji nadmíru rozčilovalo!
„Tak přece musíš počítat s tím, že když si vezmeš Jamese, tak si vezmeš nás všechny!“ blýsknul svým úsměvem Sirius a Lily se chápavě rozesmála.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý zanechaný komentář mě potěší ♥